مجله علمی فرهنگی خانواده صل سوم

sharifiha_house - خانه شریفی ها

BAHOOR Office
باحور - خانه شریفی ها-امیر طالشی-amir taleshi
خانه شریفی‌ها، که طراح اصلی آن دکتر علیرضا تغابنی و طراحی فاز 2 آن را دفتر معماری باحور(امیر طالشی،حمید محمدی)انجام داده اند، در تهران و محله دروس ساخته شده و سال گذشته به بهره برداری رسیده است. برای معرفی بیشتر نقشه های فاز 2 این بنا .(www.bahoor.com) قرار داده‌اند استفاده می‌کنیم که در سایت رسمیشان نقشه های اجرایی خانه شریفی ها یکی از نقاط قوت این پروژه برای پیشبرد در اجرا بوده است که دفتر معماری باحور توسط امیر طالشی و حمید محمدی از عهده آن بر آمدند. زمین پروژه به مانند بسیاری از بلوک‌های شهری علی رغم عمق زیاد، بر و نمای محدودی داشت. سعی شد ساختمان با این باز و بسته شدن، به مانند خانه‌های قدیمی کیفیاتی چون «زمستان نشین» و «تابستان نشین» ارائه کند؛ در تابستان حجمی باز، شفاف، پر از خلل و فرج و دارای تراس‌های عمیق و بزرگ باشد و در زمستان‌های‌ تهران که تراس کمتر به کار می‌آید، حجمی بسته، بدون تراس و با حداقل بازشو طراحی شود خانه شریفی‌ها در ۷ طبقه طراحی شده است که در آن طبقات زیرزمین به فعالیت‌های ورزشی و تفریحی، طبقه همکف به پارکینگ‌ها و واحد سرایداری، طبقات اول و دوم به عملکردهای عمومی خانواده و در نهایت طبقات سوم و چهارم به اتاق‌های خواب اختصاص داده شده‌اند. نوع استفاده از فضاها هم می‌تواند امکانات متفاتی به ساکنان بدهد. بطور مثال، اتاق مهمان که در طبقه دوم قرار دارد، با سناریوی حضور یا عدم حضور مهمان می‌تواند تغییر شکل دهد و یا اتاق‌های کار و فضای صبحانه خوری (اتاق گردان‌های طبقه سوم و اول) بر اساس نوع عملکرد و نیاز ساکنین می‌توانند تغییر حالت دهند عقب نشینی سه متری از حد مجاز ساخت زمین باعث شد تا بتوانیم برای دو طبقه ورزشی و استخر واقع در زیرزمین، از طریق آبنمای شیشه‌ای نورگیری کنیم. به عبارت دیگر فضاهای ورزشی در مقطع بین دو حوضچه تعریف شده‌اند که به وسیله مجسمه‌های آیینه‌ای تلالو این دو حوضچه را در خود منعکس می‌کنند.. نحوه ساخت سیستم چرخش این پروژه در حقیقت تکنیک پیچیده‌ای نداشت. این تکنولوژی هم اکنون در سن‌های گردان تئاترها، نمایشگاه‌های اتوموبیل، صنعت ذوب‌آهن و کشتیرانی ایران سازندگان متعددی دارد. مشخصات خانه شریفی‌ها : کارفرما : مژگان زارع – فرشاد شریفی آدرس پروژه : تهران – دروس – خیابان صالح حسینی – بن بست شریفی – پلاک ۳ مدت اجرا : ۸۹ – ۹۲ متراژ : ۱۴۰۰ متر مربع طراح : علیرضا تغابنی طراحی فاز2 : دفتر معماری باحور (امیر طالشی،حمید محمدی) Sharifi-ha House / bahoor office amir taleshi hamid mohamadi Architects: Nextoffice - Alireza Taghaboni Location: Darrous, Tehran, Iran Designer: Alireza Taghaboni Area: 1400.0 sqm Project Year: 2013 Photographs: Parham Taghioff, Mandana Mansouri, Salar Motahari, Majid Jahangiri Design Associates: Roohollah Rasouli, Farideh Aghamohammadi Detailing Design: Bahoor Office (Hamid mohammadi, Amir Taleshi) Construction: Imen Sazeh Fadak Consulting Eng Revolving Rooms System: Bumat Company From the architect. Uncertainty and flexibility lie at the heart of this project’s design concept. The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building’s volume to become open or closed, introverted or extroverted. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios. Like many other urban plots, the land for this project had a noticeably narrow façade-width compared with its depth of its length. Consequently, our expertise in transforming a two-dimensional façade to a three-dimensional one became indispensable. Here, the openness /closure of the building’s volume is a reference to traditional Iranian houses, which would dynamically serve as seasonal modes of habitation by offering both a Zemestan-Neshin (a winter living room) and Taabestan-Neshin (a summer living room) to their residents. In summertime, Sharifi-ha House offers an open /transparent /perforated volume with wide, large terraces. In contrast, during Tehran’s cold, snowy winters the volume closes down, offering minimal openings and a total absence of those wide summer terraces. In this project, the challenges to the concepts of introverted/extroverted typology led to an exciting spatial transformation of an ever-changing residential building. Considering the specialties of this kind of architecture, the structural system was inevitably irregular. After digitally modeling the structure, a series of SAP2000 analyses were undertaken to examine static/dynamic performance of the proposed system. Being partially moveable is the dominant feature of this structural assembly, which was contemplated throughout the fabrication process by the German manufacturer company. The main loads all rest on the beams of the living rooms. Details of the handrails and air-penetration controlling methods were major issues considered in developing the design of the turning boxes. Designing foldable handrails and refining the boxes’ edges happened to be our feasible solutions. The applied manufacturing technique for the turning mechanism was in fact a simple one the same method employed in turning theatrical scenes, turning the floor of car exhibitions, and employed by steel companies and the shipping industry in Iran. But as our client himself was into importing CNC and other similar industrial German machines, he preferred the structural system to be fabricated in Germany. In doing so, he could engage his employees in the manufacturing process and thus train them for future maintenance purposes. Stepping back for about three meters from the permitted construction boundary line allowed us to provide splendid daylight for the basement floors by inserting a glass fountain. The fitness and wellness areas are accommodated between the fountain’s two small basins, whose mirrored sculptures reflect the water’s radiance throughout the space. From the initial design steps, we noticed that three pine trees outside could be incorporated into the spaces of the interior. Now, in the open mode of the house, the trees are pleasantly captured by the window frames. امیر طالشی